In deze categorie vindt je specifiek de reparaties van mobile telefoons terug

Reparatie waardigheid van mobile telefoons bepalen

Door _wolf_ op zaterdag 23 augustus 2014 10:47 - Reageren is niet mogelijk
Categorie: Mobiele telefoons, Views: 4.442

Ik repareer regelmatig telefoons die ik tweedehands aanschaf via internet. Maar hoe bepaal welke telefoon je gaat kopen en repareren? Om die vraag te beantwoorden hoe ik het bepaal schrijf ik nu deze blog.

Bepaal eerst waarom wil ik repareren. Als je wilt hobbyen en het je niet uit maakt kan je letterlijk elk apparaat aanschaffen en kan je dit lijstje verder vergeten. Wil je een beetje kosten efficient zijn of een net wat betere telefoon hebben dan is deze blog iets om te lezen, is dit niet het geval :) then nothing to see here :P

Voor je als een dolle ga zoeken naar repareerbare telefoons en jezelf doodgooi met alle informatie is het belangrijk dat je bepaal wat jij per uur kost. De uren waardering is wat jij vindt dat rieel is wat jou tijd waard is. Doe je dit niet dan faal je op voorhand al en is het nooit rendabel om iets te repareren.

De volgende stap is het zoeken naar defecte telefoons. Hierbij helpt het om de zoektermen defect of kapot te gebruiken. Dit levert bij de meeste zoek machines (vraag & aanbod van tweakers exclusief) een ware oase aan telefoons die gerepareerd kunnen of moeten worden.

Als je dit gedaan heb filter apparaten op prijs. Hoe je het ook went of keert apparaten die 1 jaar oud zijn en kapot zijn is het niet de moeite waard om te repareren als er meer wordt gevraagt dan 150 euro. Apparaten die 1..3 jaar oud zijn, kan je de prijs filtering beter op maximaal 100 euro zetten, wil je nog enigsinds het probleem effectief op kunnen lossen. Apparaten die ouder zijn hanteer maximaal 50 euro. Dit zijn bedragen die ik uit ervaring geleerd heb. Dit wil niet zeggen dat ze voor elk uniek product hanteerbaar zijn.

Hierop volgt bepaal de waarde van het apparaat De waarde van het apparaat is afhankelijk wat je er mee wil. Wil je het apparaat aanschaffen, repareren en verkopen. Kijk dan naar de gemiddelde waarde waarvoor die apparaten aangeboden worden op de site waar je nu ook al het apparaat gevonden heb. Wanneer je anders het apparaat in de winkel gekocht zou hebben hanteer dan de retail prijs.

De volgende stap is achterhaal of schat het defect in door vooraf goed te begrijpen wat het defect is kan je alvast verder onderzoek naar hoe je het product moet repareren. Doe je dit niet dan komt het vaak voor dat je toch onverhoopt in de kosten ga lopen.

Nadat je lijstje met telefoons gevonden heb die de moeite waard zijn om te repareren op basis van de eerdere activiteiten, komt de volgende belangrijke stap. bepaal wat het je aan onderdelen kost. Hierbij moet je goed letten op dat je meerdere websites vergelijkt. Om een praktisch voorbeeld te geven. Een scherm voor een lumia 820 kan je vinden voor 120 euro, maar je hebt er ook van 65 euro, die kwalitatief iets minder zijn maar waar je veel minder voor betaald (scherm kan je 2x repareren voor dezelfde prijs). Apparaten waarbij de onderdelen plus de aanschaf al hoger uit komen dan de eerder vastgestelde waarde kan je laten vallen en is niet intressant.

De volgende stap, de crusiale stap is. Hoe repareer je het apparaat. Nu je gericht een kort lijstje heb met repareerbare telefoons ga je kijken naar Hoeveel tijd kost het me om het te repareren. Hierbij moet je denken aan het zoeken naar instructie filmpjes op internet over een mobile telefoon gerepareerd moeten worden. Bij voorkeur filmpjes want afhankelijk van de tijd die in filmpjes gehanteerd worden kan je 5x, 3x of dezelfde tijd rekenen met in het achterhoofd de prijs per uur die je bedacht hebt. vb = Als een specialist er 20 minuten over doet om een telefoon uit elkaar en in elkaar te zetten, en jij hebt een beetje electronica ervaring maar nog niet zo veel, vermenigvuldig deze factor dan met 5 en dan heb je een indicatie van tijd besteed aan de reparatie. Als je dit gedaan heb voor je lijstje ga na welke telefoons er nog over blijven op je lijstje als je dit mee rekent in de kosten.

De laatste stap is bereken de overhead Het is een beetje een vuist regel dat je 20% van de tijd bezig ben met de reparatie en dus 80% van de tijd bezig ben met het vinden van de onderdelen en repareerbare telefoons. Neem deze tijd dan ook mee in je kosten overweging.

Samenvattend
Een defecte telefoon aanschaffen gaan zowiezo naast het gereedschap wat je nodig hebt de volgende reken regel kosten:
Apparaat waarde - [Apparaat prijs + Onderdelen waarde + Reparatie tijd + Overhead tijd]
Niet alleen verminderd dit drastisch de hoeveelheid telefoons die je kan gaan repareren maar het helpt je ook om niet al te veel geld te verliezen :)